Onze eigen voorzitter Mariëtte van Oosterom heeft zich samen met een aantal dorpsbewoners en het Groenbeheer van de gemeente Baarn hard gemaakt voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Dit harige ongedierte veroorzaakt veel irritatie en klachten bij bewoners en bezoekers van Lage Vuursche. Voorheen werden de eiken met een soort gif bespoten, maar dat moest anders kunnen, dachten deze natuurliefhebbers.
Een bijzonder goede oplossing wordt dit jaar in de praktijk gebracht. In de straten waar eiken staan, zijn mezenkastjes opgehangen, dertig stuks in totaal. Mooie vogelhuisjes met de opening op maat gemaakt voor de mees. Het is hopen dat we niet te laat zijn voor de nestelperiode, omdat het vroege voorjaar al een zeer zachte periode heeft gekend, waarna het weer ging sneeuwen, ging vriezen en weer heel veel ging regenen… De tijd zal het leren. Zeker is dat de koolmees de processierups bijzonder graag eet, dus hoe meer van deze prachtige natuurlijke vijanden we een thuis kunnen geven in het dorp, hoe beter.
Een filmpje over de koolmees die de processierups verorbert.
3 gedachten over “De mees als oplossing voor processierups”
Goed initiatief! Hebben al jaren deze mezenkasten hangen op ons bosperceel. Nog nooit last gehad van de eikenprocessierups, terwijl we vele eikenbomen hebben staan.
Maarrrr… Afgelopen vrijdag 26 mei 2023 is het ‘nematoden-kanon’ toch weer door de straten van Lage Vuursche gegaan. Dit had ik niet verwacht, na bovenstaande fantastische actie. En schrok er dus van (of eigenlijk: was woest…). Ik hoor graag waarom deze bespuiting toch weer heeft plaatsgevonden. En of dit voor volgende jaren voorkomen kan worden.
Vandaag – 1 juni 2023 – heb ik gesproken met Lex Lieftinck, beheerder/directievoerder Groen en Bomen bij Gemeente Baarn over het bespuiten van de eiken in Lage Vuursche (zie ook mijn vorige reactie) ter bestrijding van de eikenprocessierups. Het bespuiten op 26 mei 2023 (met Xentari, niet met nematoden) blijkt een fout van de aannemer te zijn. Dit had niet mogen gebeuren, het beleid van de gemeente Baarn m.b.t. bestrijding van de eikenprocessierups is inmiddels: niet meer spuiten, maar natuurlijke bestrijders (vogels) inzetten en waar toch overlast ontstaat de rupsen opzuigen. De betreffende wethouder weet hiervan, de aannemer heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Heel jammer dat het door mis- of te late communicatie misgegaan is en de natuur (een heel ecosysteem!) hiervan de dupe is. 🙁 Maar fijn te weten dat de gemeente Baarn inmiddels overgegaan is op natuurlijke alternatieven. Een hoopvol perspectief voor volgende jaren… Ik ontvang graag nog een reactie van de CCLV hierover.