De mees als oplossing voor processierups

Onze eigen voorzitter Mariëtte van Oosterom heeft zich samen met een aantal dorpsbewoners en het Groenbeheer van de gemeente Baarn hard gemaakt voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Dit harige ongedierte veroorzaakt veel irritatie en klachten bij bewoners en bezoekers van Lage Vuursche. Voorheen werden de eiken met een soort gif bespoten, maar dat moest anders kunnen, dachten deze natuurliefhebbers.

Een bijzonder goede oplossing wordt dit jaar in de praktijk gebracht. In de straten waar eiken staan, zijn mezenkastjes opgehangen, dertig stuks in totaal. Mooie vogelhuisjes met de opening op maat gemaakt voor de mees. Het is hopen dat we niet te laat zijn voor de nestelperiode, omdat het vroege voorjaar al een zeer zachte periode heeft gekend, waarna het weer ging sneeuwen, ging vriezen en weer heel veel ging regenen… De tijd zal het leren. Zeker is dat de koolmees de processierups bijzonder graag eet, dus hoe meer van deze prachtige natuurlijke vijanden we een thuis kunnen geven in het dorp, hoe beter.

De troste dorpsbewoners van Lage Vuursche met de nieuwe mezenkastjes

Een filmpje over de koolmees die de processierups verorbert.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “De mees als oplossing voor processierups”